2012. december 3., hétfő

LAKATLAN: kihasználatlan városi terek térképezése Budapesten

Van egy nagyszerű projekt, a LAKATLAN, amely az üres/lakatlan városi épített terek kihasználatlanságának a kérdéséről, és ezeknek a feltérképezéséről szól. A résztvevők célja egy olyan közösségi térkép létrehozása volt, amelyen ezek a terek láthatóvá válnának Budapesten. Ez a buli, amely elsősorban egy kurzust és egy előadássorozatot foglalt magában, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK), a Művelődési Szint (MüSzi) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MoME) szervezésében készült, a résztvevők pedig a MoME hallgatói. A projekt leírása:

"A MoME 2012 őszi kurzusa és a hozzá kapcsolódó előadássorozat fókuszában a közép-európai régió városainak poszt-szocialista, poszt-indusztriális, illetve válság-okozta átstrukturálódása során megüresedő ingatlanok sorsa áll: az előadások a város, a kerület és az egyes épület léptékeiben foglalkoznak a feltérképezés és leltár, a spontán és ideiglenes használat, a formális és informális építészeti újragondolás, a civil, kulturális és szociális hasznosítás lehetőségeivel. A félév során a hallgatók egy, a Budapesten üresen álló tereket és ingatlanokat leltározó közösségi térképet (crowdmap) hoznak létre, várospolitikai javaslatokat készítenek elő, valamint részt vesznek az üres városi terekről és ingatlanokról szóló könyv / információs kiadványok megtervezésében és szerkesztésében. Az előadássorozat célja az üres ingatlanok felhasználási lehetőségéről szóló vita elindítása, és dialógus kialakítása a közönség, a hazai és a külföldi előadók között."

A készülő térkép már elérhetővé vált a neten, lehet a projekthez csatlakozni!

"A LAKATLAN egy politikailag és kereskedelmileg független, nyitott hozzáférésű közösségi térkép, melynek célja az üres városi ingatlanok leltárba vétele, kategorizálása, azok adatainak összegyűjtése és nyilvánossá tétele."


1 megjegyzés:

  1. A közösségi terek fontosak minden településen - Magyarországon nem tudatosult hogy ezek fejlesztése az emberek életszínvonalát nagyban növeli, a közösségépítés alapja. Igyekszem minél több ilyen kezdeményezést összegyűjteni az Alternatív Gazdaság lexikonban. http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi_t%C3%A9r

    VálaszTörlés