2012. május 1., kedd

Városfejlesztési, szakpolitikai minták és modellek mobilitása: új kutatói honlap

Van egy honlap, amely a különböző városfejlesztési szakpolitikákkal (ezen túl/belül pedig a drogpolitikával, hajléktalanokkal, prostitúcióval), de kifejezetten a szakpolitikák mobilitásával (policy mobilities), terjedésével és adaptálásával foglalkozik (kik mozgatják ezeket?). Társadalomföldrajzosok csinálják: Kevin Ward, Ian Cook, Eugene McCann, Cristina Temenos, Tom Baker. A honlapon a szerzők által a témában írt cikkek is letölthetők!

Eugene McCanntól van erről egy bemutatkozó
cikk. Ebben kifejti az "agendát":
 
"My conceptual startingpoint is to take seriously the fixity-mobility dialectic in order to understand policy transfer not in terms of the voluntaristic acts of unconstrained, rational transfer agents freely ‘scanning’ the world for objectively ‘best’ practices and not by focusing on and fetishizing policies as naturally mobile objects. Rather, the circulation of policy knowledge is paradoxically structured by embedded institutional legacies and imperatives (e.g., by longstanding policy paradigms, pathdependencies, ideologies, and frames of reference and/or by external forces, like politicaleconomic restructuring, which often necessitate the easiest, fastest, and most politically feasible transfers). These contexts condition the field of policy transfer as social, relational, and powerladen (Peck and Theodore, 2008)."
 
Ez a cikk egyébként Fort Worth (USA, TX) esetével foglalkozik, ahol a városfejlesztési politikát Vancouverről mintázták. Kifejezetten a belvárosi lakóövezet kompakt tervezésétől lett világhírű a vancouveri modell várostervezői körökben, hiszen ez az egyik legsűrűbben lakott belvárosi térséget hozott létre, egyben az egyik legmagasabb lakásárakkal, miközben sétálóutcákkal és biciklivonalakkal, vízközpontúsággal, vegyes használatú zónák kialakításával egy "élhető" és "fenntartható" (ergo sikeres) város arculatát kölcsönözte. Hogy hogyan is ment végbe ennek a modellnek az adaptációja Fort Worthben, hogy hogyan alakultak ki a kapcsolatok, és hogyan kell elképzelni az átvétel folyamatát, arra választ kaptok a cikkben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése