2012. február 21., kedd

R.I.P. gigapedia

A SOPA, PIPA, ACTA kapcsán kirobbant kínos ügyek az internetkultúra eddigi működésének, a liberális információmegosztásnak egyfajta válságát okozta. Persze nem mindenki számára, illetve nem mindenki számára egyformán. Mi mindig egy kicsit önérzetesebbek vagyunk, hisz a kelet-közép-európai országok esetében botránysorozatok, Lengyelországban kifejezetten nagy tiltakozások, tüntetések kerekedtek ki a dologból, ugyanis az USA-ból (centrum?) diktált "normák" a lehető legkevésbé vették figyelembe a világ többi részének (periféria?) "életvilágát", a diktálóknak a háttérben nyilvánvalóan meghúzódó piaci érdekeikről és igényeikről nem is beszélve. Judge Dredd megzavarta a zavarost, és a harc most is folytatódik (elég, ha csak az Anonymous hackercsoportra gondolunk), de már az első "legális" támadások az internetes utópia lángbaorulását idézték a szemem elé, mely ellen hasztalan védekeztek a szabad net felkent paladinjai, mint pl. a Google, a YouTube, a Wikipedia. Elsőként bizonyos fájlmegosztók hullottak el (megaupload), aztán következett a többi. A kalózkodás kérdése most a purgatórium küszöbén áll, ám a szabályozó eljárásokra árnyékot vet az eljárások módja is. Nade minderről olvashattok bőven az egyre inkább tervszerűen szabályozott neten. Lehet ez egy új korszak kezdete (vagy vége), ahol legalább a téma és a probléma jobban a felszínre kerül, és a fokozódó nyilvánossággal egyeztetésre kerülhet sor, vagy csak a hatalmi viszonyok újra-(vissza)rendeződése, de ezt talán már Yoda mester sem tudja.


The dark side clouds everything. Impossible to see the future is.”

A "szegények könyvtárának" tartott gigapedia (legutóbbi címén: library.nu) immár egy hete leállt, holott a "nyugathoz" képest igencsak hátrányos helyzetű magyar egyetemisták egyik legfőbb mentsvárának számíthatott. Van azonban néhány alternatíva, amely igen jól működik:


R.I.P. gigapedia! :,(

3 megjegyzés:

  1. http://index.hu/belfold/2012/02/11/savszelesseg_vagy_halal/

    kíváncsi vagyok, mi lesz a mai tüntetésen...

    "Mivel a tervek szerint a jövő héttől az Európai Parlament tárgyalni fogja az ACTA egyezmény sorsát ill. az azt aláíró Magyarország még nem ratifikálta az ACTA-t, ezért a nemzetközi akciónap keretében felszólítjuk az Európai Parlamentet és a Magyar Kormányt, hogy ne ratifikálja az ACTA-t."
    http://www.facebook.com/events/170079833106150/

    VálaszTörlés
  2. Itt van még egy jó cikk az esetről:
    http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/02/2012227143813304790.html

    VálaszTörlés
  3. Itt sok alternatívát ír:
    http://www.torrent-invites.com/bittorrent-discussion/186153-library-nu-alternatives.html

    Most ez a legjobb szerintem:
    http://libgen.info

    VálaszTörlés