2012. február 26., vasárnap

Kvantofília és esztétika: az adatok grafikus ábrázolásának művészete a 20. század első felében

Az adatok grafikus ábrázolására rengeteg módszer létezik, és nagyon sok könyv és szoftver is született - és jelenleg is születik - ezekről, tehát mára mondhatni kedvünkre válogathatunk közülük, legtöbbjüket pedig manapság akár "egy-két kattintással" is elővarázsolhat egy félig laikus júzer. Találtam viszont egy rendkívül érdekes posztot a chartporn.org blogon olyan könyvekről, amelyek a számítógépes ábrázolás előtti korból származnak, amikor még kézzel kellett megkomponálni azokat az adatsorokat képszerűsítő műremekeket, amelyektől a megnövelt kifejezőértéket remélték. A könyvek érdekessége, hogy a grafikus ábrázolás kézikönyveiként óriási repertoárt mutatnak be, méghozzá nagyon részletes leírással és kezelési javaslatokkal, és bár jónéhány ismerős módszer akad köztük, mégis van pár igazi kuriózum, elfeledett tintapaca is. Nagyszerű dolog, hogy mindezek az anyagok ingyenesen hozzáférhetőek a neten (a könyvcímek linkjein lehet őket elérni). Ez a sztori azért is nagyon tanulságos, mert bár az 1950-es évektől a számítógépek elterjedésével a "kvantitatív forradalom" szinte minden tudományban, így a földrajzban is a statisztikai és adatábrázolási módszerek rohamos elterjedését és "tömeges" használatát eredményezte, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a módszereknek addigra már óriási hagyománya, kidolgozott módszertana volt. Sokan (pl. itt) emiatt "elfeledett örökségről" is beszélnek az alábbi anyagok kapcsán.

(1.) Az első kézikönyv majdnem egy évszázaddal ezelőttről, 1914-ből származó Graphic Methods for Presenting Facts, Willard Cope Brinton tollából [online lapozgatós verzió]. A szerző igen részletesen ír a jó ábra titkairól, olykor szarkasztikus megjegyzésekkel fűszerezve (pl. itt az első ábránál).



(2.) Brinton 1939-ben az előző kézikönyvét jócskán kibővítve újra kiadta Graphic Presentation címmel (520-oldalas, külön fejezetekkel 59-féle grafikontípusnak), és ebben már egy tényleg elképesztő mennyiségű és diverzitású ábraanyagot hozott össze, amelynek a minősége is meglepően kiemelkedő. Az alábbi képeken kívül érdemes még megnézni a prof. Michael Stoll által bemásolt ábrákból álló galériát is, egyébként Stoll blogjában hasonlóan érdekes dolgok vannak. Hát nem gyönyörűek? :)




A grafikonok elemeinek részletes bemutatása mellett a színhasználatra vonatkozó szabályokra és praktikumokra is szánt figyelmet:



Meglepő módon ekkoriban már háromdimenziós grafikonsorozatokkal is próbálkoztak:


(3.) A következő Calvin Schmid 1954-ben írt, Handbook of Graphic Presentation című kézikönyve, amely sokat foglalkozott a képi elemek helyes elrendezésének kérdésével,  és a rengeteg rajzolási tippet is ad. A rangváltozások bemutatásától a kumulált oszlopdiagramokon át egészen a korszerkezeti diagramig mindenféle összetettebb ábra előkerül benne:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése