2011. november 21., hétfő

Think outside the box #1

Mi más is lehetne a Fórumon a "Think outside the box" rovat első bejegyzése, mint David Harvey-nak a mára már klasszikussá vált, az RSA-nál tartott és az RSA animációja által vizualizált "A kapitalizmus válsága" c. előadása.



Előadásában David Harvey arra kérdez rá, hogy vajon eljött-e az idő, hogy túllépjünk a kapitalizmuson egy újfajta társadalmi rend felé, amely lehetővé teszi számunkra, hogy olyan rendszerben éljünk, amely felelősségre vonható, igazságos és emberséges? Az előadás rendkívül érdekes és tanulságos, egyben megfontolásra és továbbgondolásra érdemes gondolatokkal szolgál a 2008 óta zajló pénzügyi válsággal kapcsolatban, és David Harvey rávilágít arra is, hogy mi köze a válságnak a térhez, a földrajzhoz.

Az animáció Harvey RSA-n tartott előadása alapján készült. A teljes, eredeti előadást megnézhetitek itt:


Aki még nem ismeri annak az azért, aki meg ismeri, annak pedig azért érdemes újra megnéznie. :)

Mi is az az RSA? 
Az RSA (Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce) filozófiájának középpontjában a "21. századi felvilágosodás" gondolata áll (visszautalva a 18. századi felvilágosodás eszméjére); a szervezet célja, hogy támogassa a társadalmak és az emberiség fejlődésével kapcsolatos új gondolatok fejlesztését és népszerűsítését.  Tevékenysége során a legkülönbözőbb diszciplínákat, gondolkodókat és perspektívákat hozza össze, hogy új ötleteket és provokatív, érdeklődést kiváltó vitákat generáljon és vigye el azt hallgatói tömegeknek.
További infók: www.theRSA.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése