2012. október 4., csütörtök

A 2010-es Haiti földrengés kritikai geográfus szemmel

Találtam egy városföldrajzzal foglalkozó kutatót, Kurt Iveson-t az ausztráliai Sydney Egyetemről, aki a 2010 január 12-én bekövetkezett, katasztrofális hatású Haiti-i földrengés oktatásához gyűjtött anyagokat. Elsősorban kritikai geográfusként szeretne ezekről beszélni, és szerintem egy igen hasznos kis gyűjteményt hozott össze egy meglehetősen fontos és baromi érdekes témáról. Érdemes lenne vele foglalkozni!

Nekem elsősorban a Mulling - Werner - Peake cikk tetszik, mert a rasszizmus és a humanitáriusság összefonódását elemzi. Ez egyébként egy régóta népszerű szempont a posztkolonialista megközelítéseknél, amely azt elemzi, hogy a média a helyi népesség erőtlenségének, a "feketék" nyomorgó helyzetének (önerőből való cselekvésre képtelenség), deviáns és bűnöző habitusának (a katasztrófa veszélyeit növelő, a katonai megszállást sürgető tényező) reprezentációit keringteti, egyszóval egy olyan diskurzust alakítanak ki, amely a modernizációs, fejlesztéselvű, humanitárius beavatkozást, és ezáltal végső soron a terület igazgatásának, logisztikai megszervezésének teljes átvételét legitimálja a nagyhatalmak, így az USA számára. Egyfajta "rasszista humanitáriusság" alakul ki, amely végső soron a helyiek hatalmának és tulajdonaiknak megfosztásához vezet. A beruházók között komoly versengés alakul ki a lokális irányítás megszerzésére és az újjáépítések lebonyolítására, tehát a tőkeberuházások és a felhalmozás érdekében egy olyan kapitalista terjeszkedés bontakozik ki, amely éppen az efféle katasztrófák okozta zavarodottságot használja ki. Ám nemcsak az anyagi bevételek motivációja számít, hanem annak a politikai és gazdasági hatalomnak a kiterjesztése is, amely a nyugati civilizáció normáit fenyegető "szegény", "fekete" testek létrehozása révén a helyiek emberi mivoltától való megfosztásán alapul. Na ez biopolitika a javából. Nem arról van szó, hogy a segítségnyújtás szükségességét ássuk alá az efféle kritikával (amely morális kötelesség, és az említett reprezentációk a segítségadás elősegítésének eszközei is egyben), hanem hogy próbáljuk jobban megérteni, kritikus szemmel vizslatni a beavatkozás visszásságait és káros következményeit, amely a háttérben éppen a helyiek önrendelkezésének rovására mehet.


forrás: Tampa Bay Times

Ambraseys, N. and Bilham, R. (2011) “Corruption Kills”, Nature, 469: pp. 153-155

Dobbins, J. (2010) “Skip the Graft”, RAND Corporation, available here

Dupuy, A. (2010) “Beyond the Earthquake: A Wake-Up Call for Haiti”, available here

Farmer, P (2003) The Uses of Haiti, Common Ground Press and (2011) Haiti: After the Earthquake

Hallward, P. (2010) “Haiti 2010: Exploiting Disaster”, available here

Hallward, P. (2010) “Our role in Haiti’s plight”, The Guardian, 13 January, available here

Kennard, M. (2012) “Haiti and the Shock Doctrine”, available here

Klein, N. (2010) “Haiti: A creditor, not a debtor”, available here

Mullings, B. et al (2010) “Fear and Loathing in Haiti: Race and the Politics of Humanitarian Disposession”, ACME: An international E-journal for critical geographies, 9(3): 282-300, available here

Sheller, M. (2012) “The islanding effect: postdisaster mobility systems and humanitarian logistics in Haiti”, in Cultural Geographies, available via on-line first function (access Cultural Geographies via Library catalogue)

Sontag, D. (2012) “Earthquake relief where Haiti wasn’t broken”, New York Times, July 5, available here

World Bank and United Nations (2010) Natural Hazards, Unnatural Disasters, available here

Valamint az alábbi források is igen hasznosak:

Active Learning Network for Accountability and Performance in Humanitarian Action Haiti Learning and Accountability Portal

Centre for Economic and Policy Research Haiti Relief and Reconstruction Watch

UN Development Program Human Development Reports


Valamint a Democracy Now és a The Nation is sokat írt a USA Haiti-politikájáról kiszivárogtatott Wikileaks anyagokról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése