2012. március 13., kedd

Hajléktalanokból wifi hotspot

A hajléktalanok áruvá változtatása, vagy ötletes emancipációs kísérlet? Megbélyegzés és kizsákmányolás, vagy a problémák jószándékú figyelem elé terelése? A hajléktalan kiszolgáló kiborggá (hibriddé), tárggyá válik, vagy humánus lehetőséget nyújt a technika? Egyedül az biztos, hogy ebből valaki profitál.

"Egy texasi kísérletben hajléktalan embereket használtak mobilinternet-hozzáférést nyújtó wifi hotspotként."

"A cég szerint az ötlet ugyanaz, mint az újságokat árusító hajléktalanok esetében. Sokan adnak pénzt érte, annak ellenére, hogy végül nem viszik el az újságot."

"Szó szerint hotspotnak hívni egy személyt azt eredményezi, hogy az illető az Ipad-birtokos nagyközönség szemében nem lesz más, mint egy árucikk."


A hír megjelent az indexen. A projektnek természetesen honlapja is van, ahol nyomon lehet követni a wifivel felszerelt hajléktalanokat. A szolgáltatást kitaláló cég szerint, mindössze a korábbi újságárulásos tevékenységet kívánták digitális változatban újraformálni, hiszen a modern digitalizált korban az efféle újságok léte nagy nyomás alatt van. Itt van egy komoly kritika is az egészről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése