2011. december 3., szombat

"A tér diskurzusai" konferenciafelhívás, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Kar Humántudományok Tanszék, Csíkszereda


Konferenciafelhívás

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem
Gazdaság- és Humántudományok Kar
Humántudományok Tanszék
(Csíkszereda, Románia)

A TÉR DISKURZUSAI

2012. március 30-31.

A közelmúlt évtizedeiben, különösen a tudomány számos diszciplínájában végbement térbeli fordulat óta kitüntetett figyelemben részesül a bennünket körülvevő tér, mint az emberi cselekvés dinamikája által létrehozott, a műalkotások szimbolikus térábrázolásához hasonlatos konstrukció.
Az emberi létezés legváltozatosabb szféráit szokás a térfogalom segítségével leírni. Beszélhetünk fizikai (topológiai, projektív, lineáris és körkörös), metafizikai (mitikus, szakrális), társadalmi (szociológiai, nemzeti-történeti, lokális, globális), kommunikatív (nyelvi, textuális, kontextuális, narratív, hermeneutikai) terekről, mint olyan szervezőelvekről, amelyek feltárása számos irodalmi, nyelvi és társadalmi jelenséghez biztosít hozzáférést, és amelyek mentén diszciplínák közötti dialógus kezdeményezhető.
Konferenciánkra elsősorban a fent nevezett kutatási területekhez kapcsolódó előadásokat várunk, a következő témakörökben: interkulturális és interetnikus terek; a térképzés nyelvi, textuális vonatkozásai; a tér narratológiája, tér-idő kapcsolatok, térkonstrukciós mechanizmusok irodalomban és filmben; a tér szemantikai, kognitív megközelítései a nyelvészetben, irodalom- és társadalomtudományokban; virtuális és elképzelt terek.

A konferencia nyelve, az előadások időtartama:

A konferencia angol és magyar nyelvű párhuzamos szekciókban fog zajlani. A szekcióelőadások időtartama 20 perc, amelyet vita követ.

A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók:

A jelentkezéshez kérjük kitölteni a felhíváshoz mellékelt jelentkezési űrlapot. Az előadás kivonatát azon a nyelven várjuk, amelyen előadását fogja tartani, angolul vagy magyarul. A kivonat terjedelme max. 250 szó.

A szerző neve (több szerző esetén egyikük tartja az előadást)

A szerző intézményi hovatartozása

E-mail cím

Az előadás címe

Rezümé (max. 250 szó)



3-5 kulcsszó


Az elhangzott előadások válogatott anyaga az Acta Universitatis Sapientiae, Philologica című tudományos folyóirat 2012-es évi lapszámaiban fog megjelenni angol nyelven.

Jelentkezését és kérdéseit az alábbi címek valamelyikére várjuk:

Pieldner Judit: juditpieldner[kukac]yahoo[pont]com  (irodalom- és társadalomtudományok);
Ajtony Zsuzsa: ajtonyzsuzsa[kukac]yahoo[pont]com  (elméleti és alkalmazott nyelvészet).

Időpontok:

Jelentkezési határidő: 2011. december 15.
Visszajelzés: 2012. január 15.
A konferencia időpontja: 2012. március 30-31.

Benevezési díj: 100 RON (25 EUR)

A benevezési díj befizetésére érkezéskor kerül sor, és az étkezés, valamint a konferencia anyagainak költségeit tartalmazza.

Kapcsolattartás:
juditpieldner[kukac]yahoo[pont]com 
ajtonyzsuzsa[kukac]yahoo[pont]com 
siposkatalin[kukac]sapientia[pont]siculorum[pont]ro


Szeretettel várjuk Csíkszeredában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése