2011. november 5., szombat

Bemutatkozik a "Think outside the box" rovat

A blognak szándékaink szerint állandó rovatává váló "Think outside the box" rövid bejegyzések célja, hogy bennük olyan tartalmakat  (pl. videók, képek, szövegek, művészeti alkotások, stb.) népszerűsítsünk és osszunk meg, amelyek rámutatnak arra, hogy ugyanarról a dologról milyen más/új módon is lehet gondolkodni, így segítik, hogy a világról alkotott elképzeléseinket egész másként szemléljük, mint korábban.

A kifejezés maga alapvetően az innováció és a kreativitás fogalomköréhez kötődik. Habár a fogalom, amely az 1960-as években jelent meg az Egyesült Államokban, és mára már talán elcsépeltnek is számít az üzleti világban, a benne rejlő hozzáállás miatt mégis figyelemre méltó. Ezért is indítunk el egy külön rovatot ezzel a címmel. A "doboz" a korlátolt és földhöz ragadt gondolkodás szimbóluma.[*]

A kifejezéshez klasszikusan társított elgondolkodtató kis feladat, mikor arra kérnek fel valakit, hogy egy négyzetrács 9 pontját próbálja meg legfeljebb négy egyenes vonallal összekötni úgy, hogy nem emeli fel közben a ceruzáját. A megoldást a fejtörőben az jelenti, ha ki merünk lépni korlátaink közül, és úgy oldjuk meg a feladatot.



A fentiekből következik, hogy új, innovatív gondolatok és megoldások akkor születhetnek, ha lehetővé tesszük saját magunk számára, hogy a jól megszokott gondolkodási kereteinken túl lépve, a "dobozból" kitekintve, azon túllépve próbáljunk gondolkodni, problémákat megérteni, jelenségekhez viszonyulni. Kritikai geográfusként ezt a hozzáállást követjük és erre biztatunk másokat is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése